Results not found

По вашему запросу ничего не найдено

Попробуйте отредактировать запрос и поискать снова

HR-советы

IT-сфера: що змінилося у 2020-у та прогнози на 2021-й

Article Thumbnail

Як програмісти поставилися до віддаленої роботи та які «плюшки» пропонуватимуть їм у новому році? Експерти IT-рекрутингового агентства EvoTalents разом із колегами назвали три найважливіші тренди IT-індустрії у 2020-му та спрогнозували, що чекає на неї у 2021-му.


IT-сфера у 2020 році: дистанційка та фокус на психологію


1. WFH (work from home)

Тут усе зрозуміло. Через пандемію навіть найбільш консервативні компанії перейшли на віддалену роботу й змінили свою стратегію найму. І в міру того, як подовжувалися карантинні заходи, одні компанії створювали плани поступового повернення в офіс, а інші — пропонували варіант часткової або повної віддаленої роботи. Найбільш очевидні вигоди WFH для компаній — це мінімум (або повна відсутність) витрат на утримання офісів і можливість наймати кандидатів з інших міст і країн.

А що ж думають з приводу ремоута самі працівники? Липневе опитування на AIN показало, що приблизно 40% відвідувачів сайту вважають за краще працювати віддалено. Ще 25% готові працювати в офісі, але з можливістю ремоуту за бажанням.

Інші дослідження показують менш радісну картину. Так, згідно з аналізом публікацій у соцмедіа від YouScan, 58% співробітників вважають за краще все ж працювати в офісі. Вони скаржаться, що дистанційка знижує продуктивність та призводить до овертаймів. І якщо компанії тільки раді позаурочній роботі, то для співробітників додаткові 2–3 години щодня, коли вони не можуть перемкнутися з робочих завдань на вечірній відпочинок, призводять до вигорання.

Зараз компанії намагаються прийти до «золотої середини» — надавати співробітникам можливість як працювати віддалено, так і відвідувати офіс для зустрічей з командою, тімбілдингу.

Думаю, гібридний офіс — це наше майбутнє. Деякі гравці IT-ринку запропонували співробітникам вибір: або повна віддалена зайнятість, або все ж залишили можливість приїжджати в офіс. Впевнена, що 99% компаній переглянули свої процеси найму і перейшли на онлайн-співбесіди, онлайн-онбордінг і віртуальні корпоративи.Маша Дворнікова, Recruitment Partner в EvoTalents


2. Фокус на ментальному здоров’ї

Цього року компанії також почали звертати увагу на психологічний стан своїх співробітників, розуміючи проблему самоізоляції й карантину. Теми ментального здоров’я стали хітами внутрішніх вебінарів. У мережі навіть з’явився мем:


Також вже з’являються цікаві кейси, пов’язані з психологічним здоров’ям працівників:

  • корпоративні програми по майндфулнес і психологічній підтримці співробітників;
  • підписка на онлайн-сервіси з психотерапевтами, що гарантує анонімність і прибирає бар’єр у спілкуванні (у разі, якщо співробітники соромляться звернутися до штатного психотерапевта);
  • групові медитації та арттерапія онлайн.

Зросла кількість запитів на онлайн-сесії з психологами, майндфулнес-коучами. Це одна з вимушених позитивних змін у 2020-му. Нарешті компанії зрозуміли, що пільги на кшталт піца-паті щоп’ятниці — це добре, але важливіше звертати увагу на психологічне здоров’я співробітників. Так роботодавці зможуть не тільки «гасити пожежі», а й запобігати вигоранню своїх фахівців та утримувати їх у компанії.Олена Вовк, Founder в EvoTalents


3. Зростання кількості вакансій і битва за кандидатів


Найбільша просадка по вакансіях випала на березень-квітень. А вже в травні кількість вакансій стрімко пішла вгору, тоді як число кандидатів почало скорочуватися. А в листопаді ресурс із пошуку роботи для програмістів Djinni у своїй щомісячній розсилці повідомив про рекорд: на платформі було розміщено найбільшу кількість вакансій за весь час.

Зменшення кількості кандидатів передбачуване: спеціалісти почали більше цінувати стабільність в компанії в турбулентний час. Зростання ж вакансій експерти пояснюють потребою компаній у продажу (рекрутери відзначають попит на маркетологів, Sales-менеджерів, бізнес-аналітиків) та появою великої кількості стартапів.

Зараз дуже в ціні рекрутери, кількість таких вакансій зростає. Тепер компанії хочуть бачити в команді не просто шукачів — їм потрібен боєць і великий емпат, який розуміє потреби кандидата і що його турбує.Лада Дубовська, HR Manager в LivePage


Що чекає на сферу у 2021-му: прогнози та тренди


Експерти кажуть, що через COVID-19 компанії «переступили» 5–10 років у розвитку свого бізнесу онлайн. Очевидно, ми побачимо реформацію багатьох звичних офлайн-процесів, наприклад, онбордінга нових співробітників.


1. Нові пільги

В умовах пандемії звичні пільги на кшталт абонементів в спортзал або обідів в офісі стають неактуальними. За цей рік компанії вже встигли сформувати нову політику соцпакетів і «плюшок». І тут теж все змістилося в інтернет-простір: наприклад, ті ж абонементи на заняття спортом або англійською, але тепер на онлайн-платформах або в Zoom.

Змінюється і підхід до корпоративних святкувань. Наприклад, у компанії MacPaw придумали ідею з виплатою бонусу, щоб співробітники могли влаштувати свою вечірку в колі друзів або родичів.

Не здасть своїх позицій і тренд турботи про психічне здоров’я персоналу.

У багатьох компаніях mental health стане додатковою опцією до бенефітів, онлайн-тімбілдінгів і корпоративів.Агнешка Стох, Recruitment and Adaptation Team Lead в Maklai


2. Переформатування офісів

Як ми вже сказали раніше, класичне робоче місце в офісі теж буде зазнавати змін. Утримувати офіс середнім і дрібним бізнесам буде просто невигідно — таким чином, компанії будуть переходити на повний ремоут. Крім того, чекаємо появи більшої кількості remote-first компаній. До слова, в EvoTalents теж повністю віддалена команда, і ми оцінили цю перевагу навесні, коли інші хаотично переводили співробітників на дистанційку й міняли робочі процеси.

Великі компанії вже пропонують вибирати між повним і частковим ремоутом, а це означає, що кандидати зможуть знаходити цікавіші вакансії й не обмежуватися однією локацією.

Тренд 2021 — можливість працювати як в офісі, так і віддалено. Компанії перейдуть на coworking-режим — за співробітниками не будуть закріплюватися робочі місця. Замість цього вони будуть бронювати їх. Павло Роздобудько, CEO & Founder Capital Recruiters


Нові правила retention management

Утримання співробітників на дистанційці — те ще завдання, з яким зіткнуться HR-менеджери. Для цього, компанії будуть міняти підходи, а саме:

  • впроваджувати елементи «бірюзової» культури, щоб прискорити прийняття рішень та уникнути мікроменеджменту;
  • створювати опції нематеріального утримання (стабільність компанії, довірча атмосфера в команді, реалізація амбіцій співробітників);
  • пропонувати підтримку менторів та розвивати сильні сторони співробітників замість акценту на слабких навичках;
  • створювати нові ролі в компанії — наприклад, наймати штатних коучів і психологів, корпоративних спортивних тренерів і фахівців з медитації, а також вводити додаткові бюджети на personal wellbeing.

З нами залишиться проблема тайм-менеджменту й овертаймів. Емоційне вигорання набирає обертів через те, що співробітники засиджуються допізна і не «відключаються» повністю після роботи. Компанії будуть пропонувати психологічну допомогу співробітникам, особливо самотнім. Ірина Сироткіна, Recruitment Manager в AMC Bridge


Висновки


2020 рік з його змінами та викликами запам’ятається надовго. Але в 2021-му процеси, які запустив рік, що минає, швидше за все, не зупиняться — ми впевнено входимо в епоху Zoom всього: від корпоративів і онбордингу до навчальних івентів та інтернатури.

Чи є переваги від цього для кандидатів? Безумовно так. Це можливість вибирати з більшої кількості компаній, вибудувати свій особистий баланс роботи та життя й уникнути зайвої корпоративної рутини, працюючи з комфортного для себе місця.


Источник : happymonday.ua