HR PRO

Як організувати онлайн-навчання співробітників

Навчання від компанії — один зі способів мотивації співробітників. Він дає можливість розвитку і відчуття стабільності. І це та опція, заради якої спеціалісти будуть прагнути працювати у вашій компанії.

Особливої цінності вона набуває у часи, коли ми не можемо зібратися разом в одному офісному приміщенні. А ще саме онлайн-навчання можна вважати інструментом, що у 2020-му адаптував працівників до нової реальності.

Але цей інструмент має і зворотний бік — перенасичення від перегляду вебінарів та курсів. Тож варто підходити до цього питання з більшою обережністю й обирати лише ті курси, які справді будуть корисні та прикладні для команди.

Зробити це дуже просто — варто запитати про найбажаніші теми обидві сторони: менеджерів та співробітників. Як показує практика, співробітники вкажуть всі можливі види навчання, в яких вони зацікавлені, включаючи мотиваційні тренінги та уроки англійської мови. Менеджери натомість будуть пропонувати навчання, яке допоможе вдосконалити саме професійні навички спеціалістів свого підрозділу.

Зазвичай понад 60% працівників готові навчатися  і повністю завершують обрану програму.


Чому вашій компанії потрібне онлайн-навчання

  1. Підвищення кваліфікації. Будь-які підходи до роботи у нинішній час змінюються зі швидкістю світла, і щоб ваша компанія отримувала інноваційні ідеї та рішення потрібно інвестувати в новітнє навчання. Це можуть бути лекції від запрошених експертів або онлайн-курси. Чудово, коли ваші співробітники зможуть після пройденого навчання отримати зворотний зв’язок від лектора.
  2. Залучення. Складно мотивувати й підтримувати персонал, перебуваючи лише у віртуальному контакті. Якщо ви будуєте бренд роботодавця, онлайн-навчання є одним з важливих інструментів. За допомогою цієї опції можна також впроваджувати обмін досвідом та навичками між відділами чи навчання та адаптацію нових співробітників.
  3. Перепрофілювання спеціалістів. Коли ви разом з менеджером помічаєте потенціал людини на іншій позиції, вона сама виявила бажання змінити відділ чи, можливо у вас виникла необхідність поєднати дві посади. Цей варіант значно заощаджує витрати та час на найм і виховує у співробітниках лояльність до компанії. Ви можете розробити програму навчання самостійно, закцентувавши на моментах, що необхідні конкретному спеціалісту. Також тут спрацює і менторська підтримка від фахівців.


Які види онлайн-навчання найбільш популярні


На які види навчання ще варто звернути увагу

Якщо ви лише починаєте впроваджувати опцію онлайн-навчання, спробуйте найпростіший формат — вебінар — і обов’язково отримайте зворотний зв’язок від учасників. Люди зазвичай не охоче заповнюють анкети, але висловлять свою думку під час телефонного дзвінка. Запитайте, чи сподобалося їм таке навчання, що саме сподобалося, а що ні, що вони хотіли б додати і як бачать свою ідеальну програму розвитку.


Як організувати вебінар своїми силами

Форматів для навчання персоналу існує безліч — від звичайних лекцій до трансформаційних курсів. При виборі варто першочергово враховувати ваші бізнес-цілі та запити працівників. Культура навчання як складова корпоративної культури — це ваша перевага на ринку праці у будь-які часи.


Источник : happymonday.ua